Harmonie St. Cecilia > Orkest

Orkest
Het orkest is een traditioneel symphonish harmonieorkest. Het bestaat uit ongeveer 75 muzikanten. Het orkest speelt uiteenlopende stijlen van muziek, van symphoniŽn tot marsen, van koralen tot lichte muziek.

Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer komt uit in de superieure afdeling (vaandel afdeling).

De harmonie komt uit het Zuid-Limburgse dorpje Mheer, ongeveer 10 km ten zuid-oosten van Maastricht. De afstand tot de Belgische grens wordt uitgedrukt in meters. Andere dorpen in de buurt zijn St. Geertruid, Banholt, Noorbeek en Eijsden (elk van deze dorpen heeft overigens minimaal 1 eigen orkest).

In Limburg is de harmonie- en fanfaremuziek niet weg te denken uit het culturele verenigingsleven. Bijna ieder dorp heeft zijn eigen harmonie- of fanfare orkest. Het niveau is zeer hoog. Zeker in vergelijking met de rest van Nederland. De Limburgse muziekverenigingen draaien mee op wereldniveau evenals de korpsen uit Spanje en BelgiŽ.

Biografie van Fried Dobbelstein.

Fried Dobbelstein(1961) nam op jeugdige leeftijd pianolessen bij mw. Riet DrŲge te Mheer. En al vlug bleek zijn muzikale aanleg. Niemand durfde toen voorspellen, wat er de jaren daarna gebeurde.
Voorzichtig begon hij als jonge knaap op vrijdagavond in de Mheerder parochiekerk het orgel te bespelen.
Na zijn atheneŁmstudie wachtte het Maastrichts Conservatorium, waar hij, na een gedegen voor-opleiding aan de toenmalige Rijksmuziekacademie te 's-Gravenvoeren, met gemak een plaatsje kon bemachtigen. Hij studeerde naast schoolmuziek en piano, HaFa-directie bij Sef Pijpers. Drie hoofdvakken: een unicum!
Het praktijkdiploma HaFa-directie behaalde hij in 1989 met de Koninklijke Harmonie St.Cecilia uit Mheer, de vereniging waarvan hij lid werd in 1980, met als instrument euphonium.
In 1991 sloot hij zijn studie orkestdirectie aan het Conservatorium van Maastricht cum laude af met het behalen van het grote diploma.

In het voorjaar van 1988 volgde zijn eerste officiŽle aanstelling als dirigent van Harmonie St. Pancratius uit Nulland-Kerkrade. Op 1 juli 1988 werd hij dirigent van de Koninklijke Harmonie St.Cecilia uit Mheer, "zijn eigen vereniging", waarvan hij nu ruim 25 jaar de muzikale en artistieke leiding heeft.
Daarnaast was hij voor kortere of langere tijd dirigent van Harmonie St.Cecilia 1866 uit Geleen, Fanfare St.GabriŽl uit Hoensbroek, Koninklijke Harmonie Aurora uit Grevenbicht, Harmonie St.Jozef Kaalheide-Kerkrade, Brassband Limburg, Harmonie St. Petrus en Paulus Wolder-Maastricht en Fanfare St. Joseph Meers.
Hij was tevens artistiek leider van het studentenorkest Blšserphilharmonie SŁd-West in Mainz(Duitsland).
Naast zijn directie in Mheer is hij momenteel werkzaam bij Muziekvereniging Wilhelmina uit Glanerbrug(sinds 2007) en Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning Beek en Donk(vanaf 2010).
Onder leiding van Fried Dobbelstein werden door diverse voormelde orkesten grote successen behaald, waaronder een aantal nationale en internationale titels.
In 1997 en 2001 werd hij WMC-winnaar concertafdeling met de Koninklijk Erkende Fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht-Beek.
Bij deze vereniging beŽindigde hij zijn dirigentschap na 10 jaren, op 14 september 2003, met het slotconcert op de eerste "Dag van de Blaasmuziek" te Heerlen.
Met fanfare St.Joseph uit Meers -dirigent sinds 1992- behaalde hij de nationale titel concertafdeling in 1996, 2000 en 2010.
Succesvol was hij met de Koninklijke Harmonie St.Cecilia uit Mheer in 1999 tijdens deelname aan een Bondsconcours in Venlo. Met maar liefst 338 punten behaalde het orkest de hoogste score van de 10 deelnemende superieure harmonieŽn en werd daarmee Limburgs Kampioen. In het voorjaar van 2000 werd de nationale FKM-titel behaald in de superieure afdeling, sectie harmonie, getuige de oranje wimpel aan de drapeau.

Verder is Dobbelstein parttime muziekleerkracht in het bijzonder onderwijs, pianoleraar, piano-begeleider, organist, docent HaFa-directie en jurylid bij onder meer de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen.
Op alle kerkelijke hoogtijdagen is hij vaste begeleider/organist van het gemengd Kerkelijk Zang-koor St.Gregorius te Mheer.
Vanaf september 2009 is hij als hoofdvakdocent HaFaBra-directie verbonden aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede en als vaste gastdocent aan het Conservatorium van Arnhem.

Op 23 oktober 2004 nam hij met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Mheer deel aan het eerste concours van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen in De Maaspoort te Venlo in de eerste Divisie. Het werd zijn vierde concours met "De Koninklijke uit 1821". Er werden 92,50 punten behaald; voor de 3e keer op rij een eerste prijs met lof der jury.
In 2005 was hij opnieuw present op het WMC te Kerkrade. In de concertafdeling/concertdivisie was hij succesvol met Harmonie St. Petrus en Paulus Wolder-Maastricht en Fanfare St. Joseph Meers.
In december 2008 werd hij met Wilhelmina Glanerbrug in de concertafdeling Nederlands Kampioen met een score van maar liefst 96 punten. In november 2010 behaalde hij met Oefening en Uitspanning Beek en Donk op het KNFM-concours 91,33 punten in de eerste divisie.
In 2009 nam hij met Harmonie St. Petrus en Paulus Wolder-Maastricht weer deel aan het WMC in de concertafdeling: score 91 punten
Op het concertconcours in 2009 te Roermond behaalde hij met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer 94,92 punten, opnieuw een eerste prijs met lof der jury.
In 2013 nam deze vereniging voor het eerst deel aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.
In de eerste divisie werden 94,08 punten behaald.
Tijdens het Nieuwjaarsconcert te Mheer op 12 januari 2014 werd uitvoerig stilgestaan bij het 25-jarig dirigentschap bij ďzijnĒ harmonie.

(Meer informatie is te vinden in de serie dirigenten deel 3 Fried Dobbelstein, door Jos Frusch)

Jef Jacobs, ere-voorzitter Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer (maart 2014)